Για μία ακόμα φορά το σύνθημα «αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», ακούστηκε δυνατά από όλους τους παρευρισκόμενους, ως ελάχιστος φόρος τιμής. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους ήρθαν εδώ που μετά από 29 χρόνια τιμούν τη μνήμη των νεκρών. Μία μέρα με μεγάλες αντιφάσεις για τον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός είναι η λατρεμένη μας ομάδα και τη στηρίζουμε πάντα.
Οι χαρές είναι πιο μεγάλες όταν έρχονται μετά τα δύσκολα. Έχουμε όλοι υποχρέωση απέναντι σε αυτά τα αδικοχαμένα παιδιά. Να στηρίζουμε δυνατά την ομάδα για την οποία θυσιάστηκαν. Οφείλουμε να δείχνουμε στους γονείς τους την αγάπη μας. Η παρουσία μας στην ημέρα της μνήμης, είναι μία μικρή μόνο απόδειξη», ανέφερε μεταξύ άλλων η Λόλα Νταϊφά, μέλος της διοίκησης της ΠΑΕ Ολυμπιακός το 1981.
Ο Δήμαρχος Πειραιά, Παναγιώτης Φασούλας, τόνισε: «Σημερα 29 χρονια είμαστε συνεπεις στο ραντεβου μας με την ιστορία. Μια ιστορια που «σημαδεψε» την ομαδα μας, την χωρα μας και την ιστορια του ελληνικου αθλητισμου. Δεν προκειται ποτε να ξεχαστουν αυτά τα αδικοχαμένα παλικάρια. Τα παιδια αυτά περασαν στην ιστορια και παραμενουν παντα στην καρδια μας. Ο πονος δεν τελειωνει. Παραμενει παντα μεγαλος. Παντα θα τιμουμε τη μνημη των 21 παιδιων που χαθηκαν. Αιώνια η μνημη αυτων των οπαδων. Αθανατοι».
Το παρόν στο μνημόσυνο έδωσαν ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος και αθλητές από όλα τμήματα του συλλόγου, καθώς και οι Πέτρος Μαντούβαλος (Βουλευτής Α' Πειραιώς και νήσων), Στέλιος Μπρατσόλης (πρόεδρος ΕΠΣ Πειραιά), Παναγιώτης Φασούλας (δήμαρχος Πειραιά), Σάββας Θεοδωρίδης.
Μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας, αναγνώστηκαν τα ονόματα των 21 θυμάτων με το συγκεντρωμένο πλήθος να φωνάζει «παρών» έπειτα από το καθένα ξεχωριστά και στη συνέχεια ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των θυμάτων, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή από τους παρευρισκόμενους.
Αξίζει να σημειωθεί πως ένας από τους οδηγούς ταξί που μετέφεραν στο νοσοκομείο οπαδούς του Ολυμπιακού μετά την τραγωδία, παρέδωσε σήμερα μία σημαία του συλλόγου με το αίμα ενός από τα θύματα του συμβάντος. Ήταν του Παναγιώτη Τουμανίδη. Σημαία με μια κηλίδα αίμα από τον νεαρό τότε φίλαθλο των «ερυθρολεύκων», που θα μπει στο μουσείο του Ολυμπιακού, όπως ανέφερε και η Λόλα Νταϊφά.
Η σημαία, εκείνο το απόγευμα έμεινε μέσα στο ταξί, με τον κ. Ηρακλή να την φυλάει για 29 χρόνια. Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, που την παρέδωσε στην μητέρα του αδικοχαμένου φιλάθλου. «Την είχα φυλαγμένη και δεν την έπλυνα ποτέ», είπε ο κ. Ηρακλής παραδίδοντας την σημαία στην μητέρα του Παναγιώτη που ξέσπασε σε λυγμούς.
Συγκλόνισε και η κ. Τουμανίδου η μητέρα του αδικοχαμένου Παναγιώτη, η οποία ζήτησε, παίρνοντας το λόγο, το πρωτάθλημα από την ποδοσφαιρική ομάδα, ζητώντας από τους παίκτες σεβασμό προς τον σύλλογο για τον οποίο αγωνίζονται… «Δεν έχει χαθεί τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου