Skydiving. Ένα ρεκόρ που αντέχει 50 χρόνια ετοιμάζεται να σπάσει !
Ένας «διαστημικός δύτης», θα προσπαθήσει να σπάσει το ρεκόρ πτώσης από πολύ μεγάλο υψόμετρο και να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα φτάσει σε υπερηχητική ταχύτητα, κατά το διάστημα της ελεύθερης πτώσης, πριν ανοίξει το αλεξίπτωτο.
Στις 16 Αυγούστου 1960, ο σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Joe Kittinger, έγραψε ιστορία καθώς πήδηξε από ένα αερόστατο από ύψος 31.333 μέτρων. «Σηκώθηκα, προσευχήθηκα και έκανα το βήμα στο κενό», αναθυμάται ο Kittinger.
Από τότε, πολλοί προσπάθησαν να σπάσουν αυτό το ρεκόρ, χωρίς επιτυχία. Σημειωτέον, ο Nick Piantanida πέθανε πάνω στην προσπάθεια, το 1965. Τώρα, ο Αυστριακός Felix Baumgartner δηλώνει ότι θα προσπαθήσει, βοηθούμενος από τον Kittinger και υποστηριζόμενος από την εταιρεία Red Bull.
Ο Baumgartner, που είναι ο πρώτος που διέσχισε το Αγγλικό κανάλι με ελεύθερη πτώση και «πτέρυγα», θα ανέβει σε ύψος 36.575 μέτρων σε ένα αερόστατο με ήλιο. Μετά από περίπου τρεις ώρες που θα αιωρείται, θα ανοίξει την πόρτα της υπό πίεση κάψουλας, θα κρατηθεί για λίγο από τα χερούλια της εξόδου και θα πέσει στο κενό, σπάζοντας το ρεκόρ της υψηλότερης πτώσης με αλεξίπτωτο, καθώς και αυτό της ταχύτερης και μεγαλύτερης ελεύθερης πτώσης.
Ο Baumgartner θα αντιμετωπίσει μεγάλους κινδύνους. Θα φτάσει σε υπερηχητικές ταχύτητες τριανταπέντε δευτερόλεπτα μετά από το άλμα. «Είναι ένα κομβικό σημείο», λέει ο Art Thompson, τεχνικός διευθυντής του πολύ δύσκολου εγχειρήματος. «Παλαιότερα, στο στάδιο της ανάπτυξης των αεροσκαφών, λέγαμε ότι πρόκειται για ένα τοίχο που δεν γινόταν να τον περάσεις χωρίς να διαλυθεί το σκάφος. Στην περίπτωση μας, το σκάφος έχει σάρκα και αίμα και θα εκτεθεί σε υπερβολικά μεγάλες δυνάμεις».
Ο ιατρικός υπεύθυνος, Jonathan Clark, είπε ότι «Υπάρχει μια περίπτωση που ένας πιλότος επιβίωσε της πτώσης του αεροσκάφους του με τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου. Ξέρουμε ότι δεν είναι απλώς θεωρητικά δυνατό. Μπορεί πραγματικά να γίνει».
Ο Baumgartner θα ανοίξει το αλεξίπτωτο στα 1.520 μετά από έξι λεπτά ελεύθερης πτώσης. Το ύψος των 36.575 μέτρων είναι πολύ πάνω από τα 19.000 μέτρα, το όριο Armstrong όπως αποκαλείται. Σε τέτοιο ύψος δεν υπάρχει αρκετή ατμοσφαιρική πίεση και τα υγρά του σώματος αρχίζουν να βράζουν. «Αν ανοίξει την μάσκα του, όλα τα υγρά θα αρχίσουν να φεύγουν από το σώμα του, από τα μάτια και το στόμα. Θα είναι σαν να βλέπουμε μια ταινία τρόμου. Σε λίγα δευτερόλεπτα θα επέλθει ο θάνατος», εξηγεί ο Thompson.
Θα πραγματοποιηθούν δυο πτώσεις από μικρότερο υψόμετρο, 20.000 και 27.000 μέτρα. Αυτή την περίοδο ο Baumgartner περνά σκληρές δοκιμές με την στολή σε συνθήκες πολικού ψύχους, σε θάλαμο κενού και αεροδυναμικές σήραγγες για προσομοίωση των συνθηκών της πτώσης.
Η εταιρεία Red Bull δεν άποκάλυψε το κόστος του εγχειρήματος. Παρ’ όλο ότι ανακοίνωσε ότι η πτώση θα γίνει μέσα στο 2010 από την Βόρεια Αμερική δεν έχει ορίσει ακόμα την ημερομηνία. Όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα υπάρχουν οι ιδανικές καιρικές συνθήκες.
Επιστρέφοντας ένας άνθρωπος με ασφάλεια στη Γη, μετά από μια τέτοια πτώση, η ομάδα της αποστολής «Stratos» ελπίζει να δείξει ότι μπορούν οι αστροναύτες να επιβιώσουν εάν χρειαστεί να εγκαταλείψουν το διαστημόπλοιο κατά την επάνοδο στην Γη.
«Είναι στην ανθρώπινη φύση να θέλει κάποιος να πάει γρηγορότερα και μακρύτερα», είπε ο Baumgartner επισημαίνοντας ότι δεν θα το έκανε αν δεν συλλέγονταν επιστημονικά στοιχεία. «Δοκιμάζουμε τη νέα γενιά των διαστημικών στολών».
Πηγή: newscientist.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου